Εύκολες συνταγές

Συνταγή λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό

Λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό συνταγή

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτό το Λαζάνια μελιτζάνας με Βασιλικό είναι μια απολαυστική ανανέωση στο κλασικό πιάτο λαζάνια. Είναι μια χορτοφαγική συνταγή που αντικαθιστά τα ζυμαρικά με στρώσεις μελιτζάνας σε λεπτές φέτες, δημιουργώντας μια πιο ελαφριά και υγιεινή εναλλακτική. Οι πλούσιες γεύσεις της σάλτσας ντομάτας, του τυριού και του φρέσκου βασιλικού συνδυάζονται για να δημιουργήσουν έναν λαχταριστό συνδυασμό. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους αναζητούν ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

Μελιτζάνες
3 μεγάλα

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Σκόρδο
3 γαρύφαλλα, ψιλοκομμένα

Κρεμμύδι
1 μέτριο, ψιλοκομμένο

Κονσέρβες θρυμματισμένες ντομάτες
2 φλιτζάνια

Τοματοπολτός
2 κουταλιές της σούπας

Φύλλα φρέσκου βασιλικού
½ φλιτζάνι, ψιλοκομμένο

Τυρί ρικότα
1 φλιτζάνι

τριμμένη παρμεζάνα
½ φλιτζάνι

Τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
1 φλιτζάνι

Αυγό
1

Αλάτι
για γεύση

Μαύρο πιπέρι
για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μαχαίρι του σεφ
  • Πανίδα κοπής
  • Ταψί
  • Χαρτοπετσέτες
  • Μεγάλο τηγάνι
  • Ξύλινο κουτάλι
  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπάμε
  • Βαθύ ταψί
  • Φύλλο αλουμινίου

Προετοιμασία

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C) και αλείψτε ένα βαθύ ταψί με ελαιόλαδο ή σπρέι μαγειρέματος.

2. Κόβουμε και αλατίζουμε τις μελιτζάνες

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές, κατά μήκος λωρίδες. Πασπαλίστε αλάτι και στις δύο πλευρές κάθε φέτας και αφήστε τις να καθίσουν για περίπου 15 λεπτά για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία. Στεγνώστε τις φέτες μελιτζάνας με χαρτί κουζίνας.

3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σοτάροντας μέχρι να γίνουν διάφανα και αρωματικά. Ανακατέψτε τις θρυμματισμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας και μετά αλατοπιπερώστε. Μαγειρέψτε τη σάλτσα για περίπου 10 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν μεταξύ τους. Τέλος προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε καλά.

4. Φτιάχνουμε το μείγμα ρικότα

Σε ένα μπολ ανάμειξης, ανακατεύουμε το τυρί ρικότα, την τριμμένη παρμεζάνα, το αυγό, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Χτυπάμε τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά.

5. Συναρμολογήστε τις στρώσεις λαζάνια

Απλώστε μια λεπτή στρώση σάλτσας ντομάτας στον πάτο του λαδωμένου ταψιού. Τοποθετήστε από πάνω μια στρώση φέτες μελιτζάνας. Απλώστε μια μερίδα από το μείγμα της ρικότα πάνω από τη μελιτζάνα και στη συνέχεια πασπαλίστε με τυρί μοτσαρέλα. Επαναλάβετε τις στρώσεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά, τελειώνοντας με μια στρώση σάλτσα ντομάτας και τυρί μοτσαρέλα από πάνω.

6. Ψήνετε τα λαζάνια

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 15 λεπτά μέχρι το τυρί να γίνει χρυσαφένιο και να αφρίσει.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό είναι περίπου 45 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για τον τεμαχισμό και το αλάτισμα των μελιτζάνες, την προετοιμασία της σάλτσας ντομάτας, την παρασκευή του μείγματος thericotta, τη συναρμολόγηση των στρώσεων λαζάνια και το ψήσιμο του πιάτου.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegans, εδώ είναι μερικές υποκαταστάσεις συστατικών που μπορείτε να κάνετε σε αυτήν τη συνταγή:

  • Αντικαταστήστε το τυρί ricotta με ένα vegan εναλλακτικό, όπως το τόφου ή η ρικότα με κάσιους.
  • Χρησιμοποιήστε διατροφική μαγιά αντί για τριμμένη παρμεζάνα.
  • Επιλέξτε vegan τυρί μοτσαρέλα ή παραλείψτε το εντελώς για μια πιο ελαφριά εκδοχή.

Αυτές οι τροποποιήσεις θα διασφαλίσουν ότι η συνταγή θα παραμείνει κατάλληλη για μια vegan δίαιτα διατηρώντας παράλληλα τις υπέροχες γεύσεις της.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Όταν κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες, στοχεύστε σε λεπτές και ομοιόμορφες φέτες για να εξασφαλίσετε ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
– Το αλάτισμα των φετών μελιτζάνας βοηθά στην απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας και βελτιώνει την υφή τους όταν μαγειρεύεται.
– Φροντίστε να στραγγίσετε σωστά και να στεγνώσετε τις αλατισμένες μελιτζάνες πριν τις χρησιμοποιήσετε στα λαζάνια.
– Προσαρμόστε το καρύκευμα της σάλτσας ντομάτας σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις, προσθέτοντας βότανα ή μπαχαρικά.
– Αφήστε τα λαζάνια να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά αφού τα βγάλετε από τον φούρνο. Αυτό βοηθά τις στρώσεις να ρυθμιστούν και διευκολύνει την κοπή και το σερβίρισμα.

Απολαύστε αυτό το λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό ως κύριο πιάτο για ένα ζεστό οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση με φίλους. Σερβίρεται με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα και ψωμί με κρούστα για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια κατά προσέγγιση διατροφική ανάλυση ανά μερίδα αυτού του λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό:

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
350

Πρωτεΐνη
15 g

Υδατάνθρακες
25 g

Παχιά
20 g

Ίνα
8g

Ασβέστιο
300 mg

Σίδερο
2 mg

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται και τα μεγέθη σερβιρίσματος.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό, μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα. Κόψτε το σε μεμονωμένες μερίδες και χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να μεταφέρετε προσεκτικά κάθε φέτα σε ένα πιάτο.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, σκεφτείτε να σερβίρετε τα λαζάνια με μια συνοδευτική σαλάτα ντυμένη με μια ελαφριά βινεγκρέτ ή μερικά ψητά λαχανικά όπως κολοκυθάκια, πιπεριές ή ντοματίνια. Οι φρέσκες και ζωντανές γεύσεις της σαλάτας ή των ψημένων λαχανικών συμπληρώνουν τέλεια τον πλούτο των λαζάνια.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Θα παραμείνει φρέσκο ​​για έως και 3 ημέρες. Όταν ξαναζεσταίνετε, σκεπάζετε τα λαζάνια με αλουμινόχαρτο και τα ζεσταίνετε στο φούρνο μέχρι να ζεσταθούν.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτό το λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία:

  • Οι μελιτζάνες είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Προάγουν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν την πέψη και υποστηρίζουν τη διαχείριση βάρους.
  • Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε αιθέρια έλαια και αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Παρέχει επίσης βιταμίνες Α, Κ και C.
  • Οι ντομάτες είναι καλή πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που σχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Α και C.
  • Το τυρί Ricotta παρέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και τη λειτουργία των μυών.
  • Το ελαιόλαδο είναι μια υγιής πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή με λαζάνια μελιτζάνας με βασιλικό, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Λαζάνια με κολοκυθάκια με σπανάκι και ρικότα: Μια πιο ελαφριά εναλλακτική στα παραδοσιακά λαζάνια, χρησιμοποιώντας κολοκυθάκια ως υποκατάστατο της χυλοπίτες.
  • Γεμιστή μελιτζάνα Caprese: Ψητές φέτες μελιτζάνας γεμάτες με φρέσκια μοτσαρέλα, ντομάτες και βασιλικό, περιχυμένες με γλάσο βαλσάμικο.
  • Παρμεζάνα μελιτζάνας: Παναρισμένες και τηγανητές φέτες μελιτζάνας με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και τυρί παρμεζάνα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button